“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

26 Ιουνίου 2011

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Προς: το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου
                                    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
                                   
Αγαπητέ Γραμματέα
Υποβάλλω την παραίτηση μου απο το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ , δηλώνοντας την πλήρη διαφωνία μου με την πολιτική της κυβέρνησης.
Οι αρνητικές συνέπειες και το στίγμα  της πολιτικής αυτής θα ακολουθούν τη χώρα και το κίνημά μας για χρόνια.
Το μεσοπρόθεσμο είναι οικονομικά αδιέξοδο και κοινωνικά άδικο. Συνεχίζει και διευρύνει την αποτυχημένη συνταγή του πρώτου μνημονίου. Το μεσοπρόθεσμο δεν είναι μεταρρυθμιστικό σχέδιο, δεν σώζει την οικονομία της χώρας. Θα ισοπεδώσει την κοινωνία και θα επιδεινώσει την ύφεση, χωρίς να καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Νέα μέτρα  θα απαιτούνται συνεχώς, καθώς είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι με αυτή τη συνταγή.
Η πολιτική αυτή δεν είναι μονόδρομος. 
 Η κυβέρνηση επιτίθεται στο εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων, ενώ έχει εγκαταλείψει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Το κράτος δε μειώνεται, τα κλειστά επαγγέλματα δεν ανοίγουν, τα προνόμια των ισχυρών συντεχνιών διατηρούνται, η φοροδιαφυγή παραμένει αλώβητη .
Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να εφαρμόσει αυτή την πολιτική, ούτε από το εκλογικό σώμα αλλά ούτε και από το ίδιο το κόμμα της. Αλήθεια ποιος εξουσιοδότησε την ηγεσία του κινήματος και της κυβέρνησης για αυτή την πολιτική; Ούτε οι πολίτες ρωτήθηκαν  ούτε το ΠΑΣΟΚ.
Αποτελεί ευθεία υποτίμηση των πολιτών να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι έχει λαϊκή εντολή να «αλλάξει» τη χώρα και να εννοεί την πολιτική  που περιλαμβάνει την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις σε τιμή ευκαιρίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται με λάθος τρόπο σε λάθος χρόνο. Ιδιαίτερα στους τομείς της κοινής ωφέλειας υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας ιδιωτικών εταιριών με μονοπωλιακή θέση στην αγορά. 
 Η λαϊκή εντολή δεν υποκαθίσταται με δημοψηφίσματα εκτός ύλης και δημοκρατική ευαισθησία a la carte.
Με την πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά και την κυβερνητική  συμπεριφορά που αγνοεί προκλητικά την κατάσταση που ζει η πλειοψηφία των πολιτών, το ΠΑΣΟΚ παίρνει διαζύγιο από τα ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας. Επιχειρεί με εσωκομματικές ισορροπίες και αναδιανομή ρόλων να απαντήσει στις κοινωνικές αγωνίες και αναζητήσεις.
Υπάρχουν στην κοινωνία διεργασίες που αναζητούν νέες πολιτικές και άλλους κώδικες συμπεριφοράς. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκριθεί, θα υπάρξουν άλλοι δρόμοι.
Εύχομαι  και ελπίζω να αλλάξουμε ρότα. Αν και φοβάμαι, ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες στο κίνημά μας, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά αμφίβολο.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Νικολάου
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου                       
                                                                         Αθήνα 26/6/2011                                             
                                   
                                

12 σχόλια:

Ρούμπος είπε...

Υπάρχουν ακόμα στο Πασοκ στελέχη που σκέφτονται και αντιδρούν. Μπράβο στον κ. Νικολάου.

Ανώνυμος είπε...

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Οι άλλοι τι κάνουν?

nik είπε...

«...ενώ έχει εγκαταλείψει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Το κράτος δε μειώνεται, τα κλειστά επαγγέλματα δεν ανοίγουν, τα προνόμια των ισχυρών συντεχνιών διατηρούνται, η φοροδιαφυγή παραμένει αλώβητη...»

Ακριβώς αυτή είναι η ουσία. Όχι πως δεν χρειάζονται θυσίες, αλλά οι θυσίες πρέπει να συνδυαστούν με γενναίες μεταρρυθμίσεις. Οι οποίες δυστυχώς δεν γίνονται...

Η όποια κυβέρνηση αυτή τη στιγμή πρέπει να βγει και να πει την αλήθεια στο λαό. Χρειάζονται θυσίες, αλλά αυτές πρέπει να συνδυαστούν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν πλούτο.

Όσο στρουθοκαμηλίζουμε τόσο μπαίνουμε πιό βαθιά στο λάκκο...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε Νικολάου. Σε θυμάμαι απο τότε που ήσουνα υπεύθυνος του Μαθητικού στη νεολαία Πασοκ .Είσαι λεβέντης.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους,
αρχίζει και μυρίζει άνοιξη,
αν και είμαστε σε κατακαλόκαιρο
και σε πολιτική βαρυχειμωνιά!
Μπράβο!!!
Η πολιτική θέλει θάρρος!!!

Fabian είπε...

"Αν το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκριθεί, θα υπάρξουν άλλοι δρόμοι."
Φίλοι μου μπορεί να σας στεναχωρεί αλλά ο κύκλος του Πασοκ έκλεισε. Η κεντροαριστερά έχει ανάγκη μιας νέας πολιτικής έκφρασης. Ο Νικολάου καλώς παραιτήθηκε. Να υποθέσω ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι?

nik είπε...

@Fabian

Για μία ακόμη φορά πολλά "like". Το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, όπως μαζί του όλο το μοντέλο πολιτικής διαχείρισης της χώρας που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Πυθία είπε...

Αγαπητέ Citizen

ειπέ μας κάτι περισσότερο για την παραίτηση του Γ.Νικολάου
-προηγήθη κάποιο παρασκήνιο η ήταν κεραυνός εν αιθρία?
-υπήρξε μετά την παραίτηση κάποια επικοινωνία με την ηγεσία του κινήματος?
-Κάποιο τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Γ.Παπανδρέου η τον γραμματέα Μ.Καρχιμάκη?

και τέλος πάντων ειπέ μας αγαπητέ Citizen η παραίτηση έγινε αποδεκτή
η παραμένει σε εκκρεμότητα ?

citizen είπε...

@ Πυθία.
Σας λέγω να μασήσετε δάφνη. Οι παραισθήσεις ίσως σε οδηγήσουν στίς απαντήσεις που ζητάσ.

citizen είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Οι ατομικές παραιτήσεις πιστοποιούν πολιτικό θάρρος και ηθικό ανάστημα, αλλά κατά κανόνα δεν παράγουν πολιτικά γεγονότα.Επειδή συμφωνώ με το κείμενι της παραίτησης Νικολάου, θα ήθελα να συνοδεύεται και από αλλα ονόματα και να κατατίθεται μιά ιδέα της επιβεβλημένης πολιτικής και των νέων πολιτικών σχηματισμών.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε Νικολάου.