“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

1 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 6 ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία . Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας.

Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διέξοδος στη χώρα, χωρίς εκλογές. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα. Μείζονα πολιτικά θέματα μπορούν να κριθούν μόνο από την απόφαση του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πρώτιστο καθήκον κάθε πρωθυπουργού πρέπει να είναι η διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας στη χώρα. Η ομάδα που κυβερνά δείχνει να γαντζώνεται στην εξουσία και να είναι έτοιμη ακόμα και για τυχοδιωκτικές κινήσεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσει άμεσα τη λαϊκή ετυμηγορία. Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ σώφρονες άνθρωποι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.

Η κυβέρνηση επιτίθεται στα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς. Μεγάλο μέρος των πολιτών μετατρέπονται σε πένητες. Η ανεργία καταγράφει μεταπολεμικό ρεκόρ, ενώ χιλιάδες νέοι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Η ασκούμενη πολιτική ισοπεδώνει την κοινωνία και καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η Ελλάδα επιστρέφει στη δεκαετία του ’50. Η κυβέρνηση ονομάζει μεταρρύθμιση τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Η πολιτική της δεν έχει ούτε υποψία σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν είναι βέβαια εκσυγχρονισμός. Αντίθετα αποτελεί τη θριαμβευτική ρεβάνς του συντηρητισμού, απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία.

Δεν επιτίθεται στις παθογένειες της μεταπολίτευσης, τις οποίες αντίθετα συντηρεί και ενισχύει, αλλά στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στη μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση, στο εργασιακό μέλλον των νέων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με διαφορετικές επιλογές.

Η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Αλλοίμονο αν υπερισχύσει το μέτωπο της ακινησίας ή η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να γυρίσουμε σε παράλογα και πελατειακά «κεκτημένα».

Το κράτος από αντιπαραγωγικό πρέπει να γίνει αποδοτικό και αποτελεσματικό, ώστε να εγγυάται το απαραίτητο ασφαλές περιβάλλον, να διασφαλίζει την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και να υπηρετεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα και ρόλο.

Η αφαίρεση των προνομίων διαφόρων συντεχνιών, η κατάργηση των προκλητικών αμοιβών σε τμήματα του δημόσιου τομέα, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, και των αλόγιστων δαπανών και προνομίων της πολιτικής τάξης της χώρας μας, δεν μπορούν να γίνονται το πρόσχημα για την εξόντωση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί στη μείωση των αμοιβών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας δεν μπορεί να είναι το χαμηλό εργασιακό κόστος, αλλά το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπινων πόρων της, οι υποδομές της, η υψηλή τεχνολογία, το σταθερό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον καθώς και το σύγχρονο αντιγραφειοκρατικό και λειτουργικό κράτος. Πλεονέκτημα είναι το κίνητρο δημιουργίας και έμπνευσης, πλεονέκτημα είναι η λειτουργούσα δικαιοσύνη που τιμωρεί και δικαιώνει.

Εκτός από τα ελλείμματα, τους λογαριασμούς και τις αγορές υπάρχουν η κοινωνία, οι άνθρωποι, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους.

Η κυβέρνηση, κατά τα ειωθότα, πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η συμφωνία συνοδεύεται από σκληρές προϋποθέσεις και γκρίζες περιοχές. Η χώρα παραμένει για μια δεκαετία, τουλάχιστον, εκτός αγορών και υπό συνθήκες ασφυκτικής επιτήρησης που η κυβέρνηση βαφτίζει τεχνική βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται, όχι να πανηγυρίζει.

Η χώρα έχει ανάγκη από σχέδιο. Δεν μπορούν να το εκπονήσουν οι κυβερνώντες.

Αδυνατούν να εκπέμψουν οτιδήποτε καινούργιο και να αποτελέσουν την ελπίδα για το μέλλον.

Η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει την πολιτική ομαλότητα και τη λειτουργία του κράτους.

Τα τελευταία γεγονότα στις παρελάσεις θέτουν σε αμφισβήτηση το σύνολο του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου και ανέδειξαν ως κορυφαία προτεραιότητα τη δημοκρατική και κοινωνική συνοχή, την ενότητα των πολιτών που θα εδράζεται στην εμπιστοσύνη και την δικαιοσύνη. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ για να αποτελέσει τον κορμό μιας τέτοιας κοινωνικής συμφωνίας.

Καθημερινά συρρικνώνεται και συστηματικά μεταλλάσσεται. Είναι πλέον ένα άδειο σακί. Άδειο πολιτικά, καθώς η κυβέρνησή του υλοποιεί μια πολιτική που επιτίθεται στις κοινωνικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι εκφράζει. Άδειο ιδεολογικά, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες εκδοχές. Άδειο ιστορικά, καθώς δεν υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις της χώρας.

Υπάρχουν περίοδοι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ που επισύρουν την κριτική ή ακόμη και την απόρριψη. Υπάρχουν όμως και περίοδοι μεγάλης ιστορικής προσφοράς του ΠΑΣΟΚ και των ανθρώπων του.

Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική που υλοποιεί την τελευταία διετία.

Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία και πολιτική. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τη σημερινή ηγεσία του.

Ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς για να επανακτήσει τη πολιτική πρωτοβουλία, πρέπει να ανακτήσει τη λάμψη των ιδεών του, πρέπει να προτείνει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού.

Η κυβέρνηση και διάφοροι «φωτισμένοι» υποστηρικτές της μοναδικής λύσης, παρουσιάζουν σαν μονόδρομο τη πολιτική των δανειστών που αποδέχθηκαν χωρίς διαπραγμάτευση.

Επιχειρούν να μας πείσουν ότι η χώρα θα προοδεύσει, άσχετα αν την ίδια ώρα μεγάλο μέρος των πολιτών της θα βρεθεί στα όρια της ανέχειας.

Εύκολος δρόμος διεξόδου δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως δρόμος που αλλάζει τη χώρα, χωρίς να καταστρέφει την κοινωνία. Δρόμος με ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία αλλαγών. Δρόμος Ευρωπαϊκός, αξιοπρεπής, δρόμος της κοινωνικής ευθύνης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με σύμμαχο την κοινωνία και όχι εναντίον της κοινωνίας.

Οποιαδήποτε πολιτική σύγκλιση, οποιαδήποτε νέα πολιτική και κοινωνική συμφωνία, προϋποθέτουν νωπή λαϊκή ετυμηγορία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΙΚΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας χαιρετώ.

Είμαι πεπεισμένος πως θα σας ενδιαφέρει αυτό το νέο ιστολόγιο που ασχολείται με θέματα πολιτικής, οικονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας http://protesilaus.blogspot.com/

Επίσης το πρόσφατο άρθρο με τίτλο "Δημοψήφισμα για το νέο δάνειο: Η χρυσή ευκαιρία των Ελλήνων να αλλάξουν την πορεία της ΕΕ" μπορείτε να το δίαβάσετε εδώ: http://protesilaus.blogspot.com/2011/11/blog-post.html

Σας ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

ας πει κάποιος στους φίλτατους πασοκοαρουραίους που πολύ οψιμα ανακάλυψαν πως για όλα φταίει ο ΓΑΠ κι η ηγετική του κλίκα ,( όταν κάποιοι , όπως η ταπεινότης μου , είχαμε ανέβει στα κεραμίδια και πετροβολούσαμε εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον .... ) πώς η όποια επόμενη μέρα στην Ελλάδα , απλούστατα δεν μπορεί να περιλαμβάνει ούτε ίχνος από αυτό που ονομάστηκε σύστημα Πασόκ , επειδή ακριβώς το Πασόκ είναι κατά 80% υπέυθυνο (το άλλο 20% ανήκει δικαιωματικά στους κάφρους της Ν.Δ.)για τη σήψη και την καταστροφή στην οποία περιήλθε σήμερα η χώρα...

Βεβαιότατα σύντροφοι πασοκοαρουραίοι ουδείς έπεσε από τον ουρανό και λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε σ'αυτή τη μικρή χώρα ..και καθένας έχει τη διαδρομή του επίσης ...

Λοιπόν , η μόνη στοιχειωδώς έντιμη πράξη που μπορεί να κάνει πλέον ένας πασόκος βουλευτής ή στέλεχος είναι αυτή της παραίτησης ...Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα προυποθέτει σαφώς τη διάλυση αυτού του κόμματος - εκτρώματος , θεωρώ επίσης κι εκείνου της Νέας Δημοπρασίας , ώστε μέσω μιας συντακτικής Εθνοσυνέλευσης να δούμε πού και πώς θα βαδίσουμε ως λαός ... όχι βέβαια με τα λερωμένα , τα άπλυτα ρούχα της μεταπολίτευσης ...

αυτά αγαπημένα μου τρωκτικά ... δεν πήρατε ακόμη χαμπάρι πως το κομματικό σας σκάφος βυθίζεται αύτανδρο ??

spiben είπε...

...επιτέλους σύντροφοι, επιτέλους!!

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος

Είσαι ενα γατάκι... χωρίς ευθύνες!!
Πάλι οι άλλοι φταίνε!!!!
Γατάκι ε γατάκι!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε παιδιά. Συνεχίστε. Ανοίξτε δρόμο και θα γίνουμε πολλοί.

δεσποινις είπε...

τα θερμα μου συγχαρητηρια!

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπανδρέου πλέον τα έχει χάσει και γίνεται παρανοικός. Μπράβο στις γύναικες βουλεύτες του ΠΑΣΟΚ. Που ειναι άραγε οι αντρες της Βουλής?

ΑΠ-ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΡΑ

Ανώνυμος είπε...

"Για δες καιρό που διάλεξε ο Benny να αρρωστήσει, τώρα που φεύγουν βουλετές και ο Γιώργος θα σαστίσει"

Αθανάσιος Δ(αν)ιακος

Σίμος είπε...

Μην τα παρατήσετε.Η κυβέρνηση παραπαίει, η κοινωνία διαλύεται και πρέπει όλοι με ψυχραιμία να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.Η αποχώρηση του ΓαΠ πρέπει να είναι ομαλή.

Ανώνυμος είπε...

βιαζεστε η μου φαίνεται?

Ρασπούτιν είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ρασπούτιν είπε...

H κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις τεχνικές λεπτομέρειες της σύμβασης των Βρυξελλών και να αφήσει τις μαλακίες με τα δημοψηφίσματα. Δεν υπάρχει κάποιος να βάλλει μυαλό στον ΓΑΠ? Στελέχη σαν τον Καστανίδη, τον Ρέππα, τον Ραγκούση και τον Αθανασάκη να μην κρύβονται,να βγουν μπροστά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος και οι λοιποί είναι για μπλα-μπλα. Πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

προς ανώνυμο των 2:36

Την μόνη ευθύνη που αναγνωρίζω στον εαυτό μου φίλτατε ήταν ότι κάποτε , ως παιδί , χειροκρότησα τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον ψήφισα μάλιστα κανα δυο φορές ... Συνειδητοποίησα βέβαια σχετικά γρήγορα πόσο μεγάλος παπατζής ήταν και τι εστί ΠΑΣΟΚ ..το είδα στον επαγγελματικό μου χώρο , στην κοινωνία , στην ποιότητα της δημοκρατίας που εξέθρεψε όλα αυτά τα χρόνια ...
Ετσι φιλαράκι , είμαι εδώ και πολλά χρόνια σταθερά στρατευμένος στον αγώνα να καταποντιστεί αύτανδρο το κομματικό πλοίο που εξέθρεψε γενιές τρωκτικών και μόλυνε με πανούκλα τη χώρα μου ... Κι είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος σ' αυτό .... Κι έχω φυσικά επίσης αποδεχθεί εδώ και καιρό τις συνέπειες του να είμαι επωνύμως ανεπιθύμητος στον κομματικό μηχανισμό του πασοκικού (παρα)κράτους ...
Αν ψάχνεις λοιπόν για γατούλες με ρόζ μυτούλες , παιχνιδιάρες και χαδιάρες (ή λαδιάρες ) κοίταξε άλλού... Εγώ μάλλον σε λύκο φέρνω ...

"Συνεργάτης Χωρίς Όνομα" είπε...

Αγαπητέ Στέφανε,
πιστεύοντας ότι ανήκεις στους "οδηγούς των τραίνων" & όχι στους εισπράκτορες, ελπίζουμε στη νεα προσπάθεια & το όραμα. Πιθανότατα θα βρεθούν αρκετοί έντιμοι & συνεπείς αρωγοί & συμπαραστάτες σας, αρκεί να αποφευχθούν λάθη & επιλογές του παρελθόντος.

Ένας φίλος

arkas είπε...

Πρός όλους τους ανώνυμους, μια παράκληση, ας γράφουν ενα όνομα, ψευδώνυμο , κάτι επιτέλους ώστε να γίνεται ποιό διακριτός ο διάλογος, αν υπάρχει δυσκολία στην εξεύρεση ονομάτων, μπορούμε να μαζευτούμε κάπου , σε μια λίμνη , σ ενα ποτάμι καινα κάνουμε ενα ομαδικό βάπτισμα.
Τώρα μετανιωμένοι,γενίτσαροι και προσεχώς δήμιοι, δεκτά τα σχόλια σας αλλά κάντε και καμμιά πρόταση.
Για ποιά εθνοσυνέλευση μιλάτε, με πόσους και με τι διαδικασίες ;
Εθνοσυνέλευση σε πλατείες με 50.000 κόσμο εκ των οποίων άλλοι εχουν γεμάτη κοιλιά και άλλοι άδεια
στην καλύτερη περίπτωση θα θυμίζει χάβρα.
Τώρα σε ότι έχει σχέση με την ανακοίνωση των 6, βλέπω ενα κείμενο με το οποίο συμφωνώ σε όλα,
αλλά λείπει κάτι σημαντικό.Λείπει η αυτοκριτική και η κίνηση υψηλού συμβολισμού.Περίμενα απο τέτοιου μεγέθους στελέχη, τέτοιες ώρες που περνά η πατρίδα κάτι πολύ δυνατό,περίμενα απο τους 6 συν και
άλλους 600 να ξαναβρεθούμε και να προσπαθήσουμε να ξαναβάλουμε μπροστά την ατμομηχανή.Περίμενα να μην τους ενδιαφέρει πλέον η σφραγίδα και ο τίτλος, ο ιστορικός κύκλος έκλεισε μην μένετε θεατές,
μην φέρεστε σαν πεισματάρηδες παππούδες ( και γιά να μην παρεξηγηθώ, σειρά είμαι και εγώ)που ενώ η φωτιά καίει τα πάντα , εσείς αρνείστε να εγκαταλείψετε το σπίτι.Θα χτιστεί άλλο σπίτι απ την αρχή και η εμπειρία σας θάναι πολύτιμη στο χτίσιμο, έχουμε μια τελευταία ευκαιρία.
Σκοπός μου δεν ήταν να στεναχωρίσω η να θίξω κάποιον, απλά ας κάνουμε τους διαλόγους απο βαρετούς σε ενδιαφέροντες.

Ντάριο είπε...

ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΟΥ ΝΤΟΛΤΣΕ