“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

12 Δεκεμβρίου 2009

Αλήθειες καί ψέμματα.

Ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες κάλυπταν τον κρατικό δανεισμό χάρη στα φθηνά δάνεια κάτω του 1% που έπαιρναν από την ΕΚΤ (όταν είχε ανοίξει τους κρουνούς λόγω κρίσης), αγοράζοντας κρατικά ομόλογα με 4%-5%.
Χωρίς όμως να περνούν αυτή την απεριόριστη ρευστότητα στην οικονομία (στα εισοδήματα, στην κατανάλωση), αφού το έριχναν σε νέες φούσκες. Γεγονός το οποίο επεσήμανε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ,
Ζ-Κ. Τρισέ. Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα κι από τους τραπεζικούς ισολογισμούς στα "έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις"... που πέταξαν.
Οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν το 7% της συνολικής ρευστότητας που έδινε η ΕΚΤ, όταν η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 0,9% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι ελληνικές τράπεζες δανείστηκαν συνολικά 42 δισ. ευρώ από τα 570 δισ. ευρώ που έριξε στο χρηματοοικονομικό σύστημα η ΕΚΤ.
Αντί η κυβέρνηση να ψάχνει 13 δισ. ευρώ το χρόνο (24% των εσόδων) για τόκους στις τράπεζες, θα μπορούσε να συγκρουστεί με αυτές τις πρακτικές παγώνοντας για 1-2 χρόνια τους τόκους στους τραπεζίτες.
Κώστας Σαρρής.http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=22915140

5 σχόλια:

νικ είπε...

Αντί η κυβέρνηση να ψάχνει 13 δισ. ευρώ το χρόνο (24% των εσόδων) για τόκους στις τράπεζες, θα μπορούσε να συγκρουστεί με αυτές τις πρακτικές παγώνοντας για 1-2 χρόνια τους τόκους στους τραπεζίτες.

Επομένως, μήπως τελικά, σαν αντίβαρο στις τράπεζες, απευθείας δανεισμός του κράτους (μέχρι ενός βαθμού) από το κοινό δεν θα ήταν κακή ιδέα;

citizen είπε...

@Νικ δεν κατάλαβα την ιδέα σου .Μπορείς να την εξηγήσεις λίγο?

νικ είπε...

Βεβαίως. Αντί να δανείζεται το κράτος από τις τράπεζες, απευθύνεται στο ευρύ κοινό δίνοντας επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζεται από τις τράπεζες, αλλά μεγαλύτερο από αυτό που δίνουν οι τράπεζες στους πολίτες για προθεσμιακές καταθέσεις. Κερδισμένο το κράτος, κερδισμένοι και οι πολίτες. Οι μόνοι χαμένοι είναι οι τράπεζες.

Δεν λέω πως αυτό πρέπει να γίνει, αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι αφελές στην όλη ιδέα.

citizen είπε...

@νικ.Μάλιστα.Μιλάς γιά λαϊκά ομόλογα.Καλή ιδέα μου φαίνεται.Οικονομοτεχνικά δεν γνωρίζω πως μπορώ να γίνει. Οι οικονομολόγοι που μας διαβάζουν-αν υπάρχουν-ας δώσουν γνώμη βοηθείας.

κοραλία είπε...

Ο Κ. Σαρρής είναι έγκριτος οικ. συντάκτης Απλά κάποιες μικρές σκέψεις. Το θέμα είναι αρκετά σύνθετο.
Αλήθεια, στα αποτελέσματα 9μήνου των ελλ.τραπεζών, μεγάλο μέρος των κερδών οφείλονται στα έσοδα από τόκους, (τη διαφορά απ' αυτούς τους τόκους που αναφέρει ο Σαρρής), διαφορετικά τα κέρδη τους θα ήταν πολύ περισσότερο μειωμένα.
Απ' την αρχή είχε ειπωθεί ότι οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να μοιράσουν μερίσματα για τη χρ 2009, αλλά να αυξήσουν τη ρευστότητά τους.
Απ' τα ελλ ομόλογα αγοραστές το 2009 κατά το ήμισυ περίπου ήταν κυρίως τρ. της ΕΕ (κυρίως γερμ. γαλ.&ιταλ) και κατά το υπόλοιπο οι ελλ. τράπεζες και τα ασφ. ταμεία (μισο μισό περίπου)
Πριν μια βδομάδα όταν ξένοι επενδυτές πουλούσαν ελλ. ομολ., βγήκαν αγοραστές ελλ. τρ., βασικά η ΕΤΕ, και στήριξαν τις τιμές τους (όσο ήταν δυνατό).
Πέρισυ όταν εκδόθηκαν τα ελλ. ομόλογα το spread είχε φτάσει περίπου 3% πάνω από τα γερμ., γιατί την ίδια εποχή βγαίνουν όλα τα κράτη, ειδικά στην αρχή της χρονιάς όλα με αυξημένες εκδόσεις, και δεν βρίσκονταν εύκολα αγοραστές για τα ελλ. ομολ. όταν είχαν να "ανταγωνισθούν" ομολ. "ελκυστικότερων" χωρών.
Δεν αγιοποιώ τις τραπ., ο καπιταλισμός λειτουργεί με τη λογική του κέρδους.
Σημειώνω ότι η εποχή δεν είναι οι καλύτερη για τις επιχειρήσεις και νοικοκ. θα αυξηθούν οι επισφάλειες των τραπ. και δεν είμαι σίγουρη ότι οι προβλέψεις τους είναι επαρκείς.
Επομένως αυτό που ενδιαφέρει το χρηματοπιστ. σύστημα είναι η αυξημένη ρευστότητα, χωρίς τρ. η οικ. δυστυχώς δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Τα αυξημένα δημοσιοοικον ελλειμ. στην ελλ. δεν είναι φετινό φρούτο, όμως η αύξηση των δημοσιον. ελλειμ. σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη (η Κίνα φυσικά και δεν έχει τέτοιο πρβλμ, θεωρείται εξ άλλου αναπτυσ.)έχει κατά κάποιους αναλυτές δημιουργήσει τις συνθήκες της επόμενης φούσκας. Ας ευχόμαστε ότι δεν θα συμβεί, γιατί φαντάζεσαι τι θα σημάνει για την ελλ.