“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

29 Ιανουαρίου 2010

Μία ιστορία θα σας πω...

Γράφει η Κοραλία. Στα μέσα Οκτωβρίου εγκαταστάθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο στελέχη επενδυτικών τραπεζών π.χ. Goldman sachs κ.λ.π., οι οποίοι συμμετείχαν στην έκδοση του πρόσφατου κοινoπρακτικού ομολογιακού δανείου με πολύ καλή προμήθεια. (Για την ιστορία οι ίδιοι οίκοι συναντούσαν ιδιώτες σε άλλα δωμάτια και ρύθμιζαν την έξοδο καταθέσεων στο εξωτερικό. Άλλη πληγή αυτή για την ρευστότητα των τραπεζών και τελικά της οικονομίας).Στελέχη υψηλόβαθμα της κυβέρνησης τους συναντούσαν και "διαφήμιζαν" ότι δεν έχουν ανάγκη την ΕΕ αφού μπορούν να απευθυνθούν σε ΗΠΑ και Ασία και επομένως δεν βιάζονται για την εξυγίανση των δημοσιονομικών ελλειμάτων. Αγόραζαν δηλαδή χρόνο με τεράστιο κόστος για την οικονομία. Πως να ξεχάσουμε τις μάγκικες δηλώσεις του Παπουτσή, του Σκανδαλίδη αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, το Δεκέμβριο. Η Goldman sachs θεωρείται η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ και νομίζω ότι δεν έχει πάρει οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της είχε και έχει ελληνικά ομόλογα. (Θυμόμαστε όλοι την επίθεση στην moody's για να μην υποβαθμίσει την Ελλάδα δύο βαθμούς και τελικά δεν έγινε.)Οι άμυαλοι και όπως αποδεικνύεται αδαείς περί τις αγορές έσπευσαν να πουν για Κίνα. Αγνοώντας ότι θα εισπραχθεί ως αδυναμία δανεισμού, ότι η ΕΕ δεν θα δει με καλό μάτι να έχει ομόλογα η Κίνα σε ευρώ και βέβαια αποσιωπώντας τον συναλλαγματικό κίνδυνο.Ο Γεώργιος σήμερα δήλωσε "λάβαμε ψήφο εμπιστοσύνης απο τις αγορές". Με τι κόστος κύριε πρωθυπουργέ? Η UBS εκτιμά ότι οι τόκοι θα απαιτόυν το 12,1% των δημόσιων εσόδων. Τα χρήματα αντί να πηγαίνουν για ανάπτυξη θα πηγαίνουν για αποπλήρωμή του χρέους.Η UBS εκτιμά ακόμα ότι τα ομολογά μας είναι ακατάλληλα για συντηριτικούς επενδυτές και προτείνει βραχυπρόθεσμη επένδυση. Δηλαδή λέει όχι στους θεσμικούς επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα(πχ ασφαλιστικά ταμεία) . Επομένως τα ομολογά μας χαρακτηρίζονται σαπάκια, κατάλληλα για βραχυπρόθεσμες κινήσεις και επομένως κερδοσκοπικές. Πως να μη χαίρεσαι κύριε πρωθυπουργέ.

2 σχόλια:

Poletti είπε...

Από το άρθρο My big fat sell-off που δημοσιεύθηκε στον Economist και αφορά στον πρόσφατο δανεισμό μας με επιτόκιο 6,2% :



"The Greek finance minister, must feel like a man who finds a one-euro coin on the pavement only to discover he had earlier dropped a five-euro note."

Ανώνυμος είπε...

Πολλές υπερβολικές κουβέντες ακούγονται.Οι σκοπιμότητες πολλές και τα συμφέροντα πολλαπλά.Οι ευρωπαίοι και τα περιοδικά τους έχουν τις ευθύνες τους.Τώρα ανακάλυψαν την Ελλάδα,ενώ μέχρι χθές υποστήριζαν τον ομοϊδεάτη τους Καραμανλή και τον κολλητό τους καθηγητή Αλογοσκούφη.Αντε να χαθούνε με τις πολιτικές τους αθλιότητες.