“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

9 Μαρτίου 2010

Ζητείται σχέδιο,τόλμη και πολιτικό θάρρος

Γράφει η Κοραλία.
Η κυβέρνηση φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της χώρας. Πρόσθετο οικονομικό κόστος από την επιβάρυνση του δανεισμού μας με δυσβάστακτα επιτόκια. Δυσχερή εισοδηματικά μέτρα, που το μέγεθός τους θα είχε αποφευχθεί εαν τα μέτρα λαμβάνονταν τον Δεκέμβριο. Δυσφήμηση της χώρας διεθνώς. Κάποια ΜΜΕ θέλουν για τους δικούς τους λόγους να αποσιωπούν την ευθύνη αυτή του ΓΑΠ.Ο ΓΑΠ εκών άκων απεδέχθη την πρωτοκαθεδρία της ΟΝΕ στην επίλυση των προβλημμάτων της χώρας. Στην πρώτη ευκαιρία στις ΗΠΑ επανέρχεται στο θέμα του ΔΝΤ, λύση που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ΟΝΕ, ακόμα και για τον γάλλο επικεφαλής του ΔΝΤ. Η ΟΝΕ απέδειξε ότι σε εποχή κρίσης θέλει να πορευτεί με δικές της δυνάμεις, να ενισχύσει την συνοχή της, να θέσει τους δικούς της κανόνες, να διαπραγματευτεί και να ισχυροποιήσει την θέση της στις παγκόσμιες διεργασίες. Ο ΓΑΠ κινείται συνεχώς ως να αμφισβητεί τις πρωτοβουλίες αυτές. Είναι ευτύχημα για την χώρα ότι ανήκει σ' ένα σκληρό πυρήνα χωρών που μπορούν και επιδιώκουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως G3, στη θέση των G2. Σήμερα που τίθενται οι όροι της σχετικής έστω ανεξαρτησίας της ευρωζώνης από τις ΗΠΑ, ο ρόλος του ΓΑΠ πρέπει να είναι καθαρός, να μην αμφισβητεί τις στρατηγικές επιλογές της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια.Εσωτερικά πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διαρθωτικές αλλαγές ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος που δεν αφορά στα εισοδήματα. Τα μέτρα αυτά αφορούν κατάργηση, ενoποίηση και εξυγίανση οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου. Πχ ο ΟΣΕ, καθημερινά έχει ζημιά 2,2εκατ ? έλλειμμα 10 δισ ? με εγγύηση του δημοσίου. Αν καταπέσουν αυτές οι εγγυήσεις θα ήταν κόλαφος για την οικονομία. Όμως καθυστερεί, φαίνεται να μην έχει σχέδιο και τόλμη να συγκρουσθεί με συντεχνιακά συμφέροντα, ίσως και το πολιτικό θάρρος να επιβάλλει λύσεις με πολιτικό κόστος που θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον. Η καθυστέρηση όμως θα έχει ως συνέπεια μέχρι τον φθινόπωρο να επιβάλλει πρόσθετα, βαρύτερα εισοδηματικά μέτρα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

@κοραλία καλά προσπαθείς να τα πεις αλλά ο ΓΑΠ είναι ξεροκέφαλος !!!

ΣΑΜ είπε...

Καλή η προσέγγιση-ανάλυση.Λείπει το Γενικό πολιτικό δια ταύτα.Αλήθεια με τον ΟΣΕ υπάρχει κάποια επίσημη κυβερνητική σκέψη?

νικ είπε...

"να μην αμφισβητεί τις στρατηγικές επιλογές της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια"

Αναρωτιέμαι ποιός αντιγράφει ποιόν, η Κοραλία τον Μανίκα ή αντιστρόφως; :)

Πάντως, το συγκεκριμένο θέμα σηκώνει πολλή συζήτηση. Αν και είναι ξεκάθαρος ο υπαινιγμός για τον ΓΑΠ, η ερώτηση μπορεί να είναι: ποιές είναι αυτές οι επιλογές; πότε ζυμώθηκαν, τέθηκαν στο τραπέζι, συζητήθηκαν από την κοινωνία; Διότι προσωπικά, τον μόνο που θυμάμαι να επιχειρηματολογεί για στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας ήταν ο Σημίτης (και με την ΕΟΚ των λαών το 1978, και αργότερα με την ΟΝΕ). Και όποιες και αν είναι οι στρατηγικές επιλογές, μην ξεχνάμε πως το περιβάλλον γύρω μας είναι δυναμικό και τίποτα δεν είναι θέσφατο.

Φυσικά ο ΓΑΠ ποτέ δεν έθεσε τέτοια ζητήματα. Μόνο να λέει 'λεφτά υπάρχουν' ήξερε...

Ανώνυμος είπε...

Κοραλία και Μανίκας είναι το ίδιο πρόσωπο.

citizen είπε...

Είμαι σε θέση να σας βεβαιώσω οτι Κοραλία και Μανίκας είναι διαφορετικά.

citizen είπε...

....εννοείται πρόσωπα.