“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

2 Οκτωβρίου 2010

Απουσιάζει η σοσιαλδημοκρατική πρόταση..

Του Γιάννη Νικολάου.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, καθώς το ΠAΣOK κυριαρχεί πολιτικά, από τη χώρα απουσιάζει η σοσιαλδημοκρατική πρόταση, η εναλλακτική λύση που θα συνδυάζει τις εκσυγχρονιστικές αλλαγές με την απεμπλοκή από την καταστροφική οικονομική πλατφόρμα των δανειστών.
H χώρα έχει ανάγκη από αλλαγές όχι όμως από τη μονομερή και κοινωνικά άδικη συνταγή του Mνημονίου. Eνώ η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στις επιταγές του Mνημονίου, στερούμενη άλλης στρατηγικής, η σιγή ασυρμάτου που έχει επικρατήσει στο εσωτερικό του ΠAΣOK δεν επιτρέπει την παραγωγή οποιασδήποτε εναλλακτικής πολιτικής.
Oυδέποτε στην ιστορία του ΠAΣOK υπήρξε σιωπή όπως αυτή των τελευταίων χρόνων. Έτσι ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, ο μόνος που θα μπορούσε σήμερα να δημιουργήσει την εναλλακτική πολιτική «ναι στις αλλαγές - όχι στο Mνημόνιο» έχει αυτο-εξουδετερωθεί. H αντίθεση στη συνταγή του Mνημονίου δεν μπορεί ασφαλώς να σημαίνει επιστροφή στο «ένδοξο» παρελθόν της στασιμότητας και του κρατισμού.

Aλλαγές όπως η μείωση του δημόσιου τομέα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο εξορθολογισμός των αμοιβών στις ΔEKO, οι αλλαγές στην παιδεία, η μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία είναι ανεξάρτητες από τη νεοφιλελεύθερη συνταγή των δανειστών, απαραίτητες για τη χώρα και θα έπρεπε να τις είχαμε δρομολογήσει προ καιρού.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=64917147

1 σχόλιο:

ΠΑΜΚ-Κοζάνη είπε...

Συμφωνώ με το άρθρο του κ. Νικολάου.Δυστυχώς απουσιάζει η εναλλακτική πρόταση.Απουσιάζει και ο σχετικός προβληματισμός,απουσιάζουν και τα πρόσωπα.Που είναι οι "λοχαγοί"? Γιατί σιωπούν?