“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

27 Ιανουαρίου 2011

Με ειλικρίνεια, καθαρότητα και λεβεντιά

Παραθέτουμε δύο χαρακτηρικά αποσπάσματα απο την ομιλία του Γ. Φλωρίδη στην παρουσίαση βιβλίου του Νίκου Μπίστη "Προχωρώντας και Αναθεωρώντας"


  • Τα φαινόμενα οργής, ανυπακοής και βίας που παρουσιάζονται στις μέρες μας δεν είναι καθόλου άσχετα με την αμηχανία του δημόσιου και πολιτικού λόγου. Πολύ φοβάμαι, ότι αν δεν υπάρξει συντεταγμένη απάντηση με όρους ιδεολογικής, πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη.

Με αφορμή την σημερινή μας συγκέντρωση και ως κατάθεση στην απαίτηση προβληματισμού που θέτει η έκδοση ενός πολιτικού πονήματος, όπως το βιβλίο του Νίκου, θέλω να τονίσω ότι διαφωνώ ριζικά με αστόχαστες προσεγγίσεις και ανησυχητικές πρακτικές για την σημερινή κρίση του πολιτικού συστήματος:
α) Προσεγγίσεις και πρακτικές που καλλιεργούν και προβάλλουν την ολοκληρωτική αντίληψη του «συλλήβδην κλέφτες» για πολιτικούς και κόμματα
β) Προσεγγίσεις και πρακτικές που προπαγανδίζουν την μανιχαϊστική αντίληψη «των καθαρών και των λερωμένων» παρατάξεων ή «των καθαρών και λερωμένων» περιόδων διακυβέρνησης.
  • Αν η Ελλάδα αυτήν την περίοδο έχει μια σταθερή χειρολαβή να κρατηθεί, μέσα στη φοβερή περιδίνηση που έχει περιέλθει, αυτή έχει όνομα και υπογραφή. Το όνομα είναι Ο.Ν.Ε-ΕΥΡΩ και η υπογραφή Κώστας Σημίτης.

Αν η Κύπρος, παρά τις μέχρι το 1999 αντίθετες προβλέψεις, είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κινείται με ασφάλεια στην υπεράσπιση και προώθηση των εθνικών της δικαίων και αυτή η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας σε όλη την μεταπολιτευτική περίοδο έχει όνομα και υπογραφή. Το όνομα είναι Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι και η υπογραφή Κώστας Σημίτης.
Όμως δίπλα σε αυτά, αν όχι πιο σημαντικό από αυτά, έχει καταγραφεί στην συλλογική μας μνήμη ότι ο Κώστας Σημίτης δίδαξε με το λόγο του και υπηρέτησε με την στάση του αυτό που ονομάζουμε «Πολιτικό Πολιτισμό». Και όσο οι μέρες που περνάμε θα γίνονται πιο ανήσυχες, πιο σκληρές, αυτή του την παρακαταθήκη θα την έχουμε ολοένα και περισσότερο ανάγκη.
Ολόκληρη η ομιλία στο  http://www.floridis.gr/node/419






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα φαινόμενα οργής, ανυπακοής και βίας που παρουσιάζονται στις μέρες μας δεν είναι καθόλου άσχετα με την αμηχανία του... «δημόσιου και πολιτικού λόγου»

==============
Αυτό είναι το πρόβλημα κύριοι. Έχουμε χορτάσει από «λόγους», «παρόλες» και «φαφλατολογίες».

Από έργα πάσχουμε κύριοι εκσυγχρονιστές.