“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

4 Δεκεμβρίου 2009

Διαφάνεια

«Γκλάσνοστ» α λα ελληνικά... είναι η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για «ανοιχτά τείχη» στις δημόσιες αποφάσεις μέσω κυβερνοχώρου. http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=108610 Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Πασοκ αποτελεί θετικό βήμα γιά την διαφάνεια στον δημόσιο χώρο.Το σχετικό προσχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση από τις 7/12 μέχρι 31/12.

13 σχόλια:

babis o flou είπε...

Πολύ σωστή η πρωτοβουλία, ήταν άλλωστε καί προεκλογική εξαγγελία.
Για να ολοκληρωθεί η διαφάνεια παντού, είμαι βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει πρόβλημα να δημοσιοποιήσει ποιοί αμοίβονταν την περίοδο της αντιπολίτευσης απο το κόμμα και το ΙΣΤΑΜΕ και τι αποδοχές είχαν.

citizen είπε...

@babis o flou....Έλα ρε Μπάμπη δεν ξέρεις ότι κάποια πράγματα σταματούν στις αυλές καί τους ποδόγυρους?

July είπε...

Τα μέτρα για την διαφάνεια είναι σωστά και ενισχύουν την προσπαθεια εκσυγχρονισμού του κράτους. Αυτό και τίποτα άλλο. Απέχουν πολύ απο το να ενισχύουν την δημοκρατία. Η δημοκρατία ενισχύεται με την ενδυνάμωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών, την διεύρυνση των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων πρόσβασης του πολίτη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων (και όχι με την πρόσβαση στα ΦΕΚ), και τη θωράκιση των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών.Πολύ φοβάμαι πως με όλο αυτό το πανηγύρι της χαράς που στήνεται με τα περί "δημόσιας διαβούλευσης" και του "όλα στο φώς", μπαίνουμε σ΄ ένα κύκλο μιας ψευδεπίγραφης Δημοκρατίας στην οποία αρέσκεται μια απολίτικη κοινωνία, και βολεύονται προσωποπαγή κόμματα.Η ιστορία έχει δείξει πως στο τέλος όλα αυτά οδηγούν σε αυταρχικά καθεστώτα. Θεωρώ αναγκαίο να ανοίξει ΤΩΡΑ ένας διάλογος για την ΓΑΠΙΤΙΚΗΣ έκδοσης Γκλασνοστ.

citizen είπε...

July στείλε μιά σχετική ανάρτηση.

July είπε...

Βοηθησέ με, γιατί το μόνο που ξέρω απο ανάρτηση είναι η ανάρτηση του αυτοκινήτου μου

citizen είπε...

@July στείλε ένα post,δηλαδή ένα κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Για να βοηθήσω το κείμενο July, ένα ερώτημα είναι το γιατί η 'δημόσια διαβούλευση' δεν βοηθά το βάθεμα της δημοκρατίας. Από τη στιγμή που οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σχόλια, και από τη στιγμή που τα σχόλια αποκωδικοποιούνται και λαμβάνονται υπόψη, σίγουρα οι πολίτες έχουν πιό ενεργή συμμετοχή στα πράγματα. July, μία γνώμη επί τούτου;

July είπε...

άλλο ο πολίτης σχολιαστής και άλλο ο πολίτης συμμέτοχος.
Αλλο η συμμετοχή στην συμμετοχική δημοκρατία όπου είναι μια συντεταγμένη και προσωποποιημένη διαδικασία με δυνατότητες ελέγχου, και άλλο η απρόσωπη συμμετοχή σε σχολιαστικές σελίδες. Μην την πατάμε,η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν σημαίνει δημοκρατική διακυβέρνηση.

citizen είπε...

July,συμφωνώ,αλλά γράψε ένα κείμενο.Το ΄χεις σου λέω.

Ανώνυμος είπε...

@July

Καλή απάντηση, αλλά θέλει επέκταση. :)

Ψηφίζω ναι στην πρόταση citizen, γράψε κείμενο!

Ανώνυμος είπε...

Και να δώσω άλλη μία διάσταση προς σχολιασμό από το κείμενο. Ο πολίτης-σχολιαστής, αδύναμος καταναλωτής, δεν είναι η διεθνής τάση σήμερα; Οι Δυτικές κοινωνίες έχουν πιό αναπτυγμένες συμμετοχικές διαδικασίες από την Ελλάδα (προϊόν πολυετούς εξελικτικής πορείας), αλλά μήπως και αυτές μπόρεσαν να κάνουν κάτι μπροστά στην τεράστια λεηλασία των παπατζήδων των χρηματιστηριοτραπεζών;

Ανώνυμος είπε...

χεχεχε, αντί για ανώνυμος θα πρέπει να το κάνω devil's advοcate, γιατί όχι και ΓΑΠ advοcate... Ελπίζω να μην το πιστέψω κιόλας... :)

kalamas είπε...

"μόνο είναι δύσκολο πολύ- να βγει η αλήθεια στο κλαρί-σαν πρωτοπέταχτο πουλί..."
Άντε ρε july κάνε την αρχή. Ρίχτα και στο δρόμο θα γαργαλήσεις κι άλλους να τσοντάρουν την άποψη