Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι εκ του εξωτερικού (ο κος Ηρακλής Πολεμαρχάκης εξαιρείται) προερχόμενοι «πολιτικοί σύμβουλοι» του κ. Πρωθυπουργού είναι όλοι τους πολύ αξιόλογοι άνθρωποι, πρώην πολιτικοί με σημαντική διαδρομή ή και ακαδημαϊκοί υψηλού κύρους. Θέλει η ασημαντότητά μου να τους ευχαριστήσει για την καλή τους διάθεση και τον αζημίωτο (και σε λογικά όρια πάντως) υποθέτω, φιλελληνισμό τους και να τους καλωσορίσω.
Κάποια ερωτήματα και προβληματισμοί που με ταλανίζουν.
· Το πρώτο ερώτημα αφορά το βαθύ διαχρονικό πρόβλημα της χώρας. Το έχουμε εντοπίσει ή όχι, το έχουμε κατανοήσει ή όχι ; διότι το θέμα δεν είναι το σχέδιο, το θέμα είναι πού πάμε, τί σύστημα λειτουργίας θέλουμε και σ’αυτή την επιδίωξη θα προκύψει η εκδίπλωση του σχεδίου που ακολουθεί. Αν δεν έχουμε κατανοήσει το πρόβλημα (που αυτονόητα ως ηγεσία το γνωρίζουμε) τότε το πρόβλημα παύει να είναι το κύριο πρόβλημα, και γίνεται πρόβλημα ή προβληματική ηγεσία, που δεν το κατενόησε και προσφεύγει σε ξένους για την κατανόησή του.
· Το δεύτερο ερώτημα αφορά το επιστημονικό – πνευματικό απόθεμα της Ελλάδας και η γενικότερη εντύπωση που εκπέμπει η Κυβέρνηση καταφεύγοντας στην ξένη βοήθεια. Αποκρύπτεται η βαθειά δυσπιστία απέναντι στις γηγενείς δυνάμεις, αρκετοί είναι πεπεισμένοι ότι κάποιοι, του πιο στενού πυρήνα της εξουσίας, θεωρούν τους έλληνες καθυστερημένους επαρχιώτες με υστερούσα σκέψη, αγκυλωμένη μάλιστα σε παρωχημένα στερεότυπα που αδυνατεί να συλλάβει την οικουμενικότητα των απαιτήσεων της εποχής. Ώστε χρειαζόμαστε ξένους ανεπηρέαστους για να αυτο-κατανοηθούμε.
Το τρίτο ερώτημα και προβληματισμός ταυτόχρονα, αφορά την πρόθεση (υποθέτουμε καλοπροαίρετα) της ηγεσίας να υπερβεί την κεντρικότητα της έννοιας του εθνικού κράτους και να προσδώσει κοσμοπολιτισμό (με την καλή έννοια) και Οικουμενικότητα στις προσεγγίσεις αυτού του επιτελείου σοφών.
Ως επιδίωξη, στην παρούσα περίοδο που η οικονομία έχει εκπνεύσει, αυτή η επιλογή των ξένων σοφών φαντάζει πολυτελής. Εν τούτοις κάνουμε την παραχώρηση να την αποδεχτούμε. Υπό ένα όμως όρο : Θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένα άλλου είδους ως προς τη σύνθεσή του επιτελείο γηγενών «σοφών» όπου θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σ’αυτό και κάποιοι άλλοι εκτός Ελλάδος (αναπληρωματικοί), δεδομένου ότι η χώρα διαθέτει σημαντικότατες προσωπικότητες που θα μπορούσαν να συντρέξουν την προσπάθεια και που δεν σιωπούν όλον αυτό τον καιρό.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Α΄
Υπάρχει πνευματικό-επιστημονικό δυναμικό. Υπάρχει, και τίποτα δεν έχει να ζηλέψει, ούτε στην ανάλυσή του πλανητικού περιβάλλοντος (εγκαίρως ελληνικής προελεύσεως νόηση κονιορτοποίησε, ταχύτατα μάλιστα, Φουκουγιάμα Χάντιγκτον και τα ρέστα !). Τίποτε επιπλέον δε θα έχει να ζηλέψει στην ανάλυση του Ευρωπαϊκού φαινομένου και ακόμη υπάρχουν έντιμες και βαθυστόχαστες ενδοσκοπήσεις του σύνθετου ελληνικού προβλήματος. Τι να υποθέσουμε ;
Αν όλους αυτούς τους γνωρίζουν και τους αγνοούν, η συμπεριφορά τους είναι περιφρονητικός σνομπισμός και βαθύς ιδεολογικός συντηρητισμός. Αν δεν τους γνωρίζουν, η άγνοια πιστοποιεί εγγενή προκατάληψη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική διανόηση, ίσως και έναντι της ίδιας της χώρας. Αν δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο τότε, ισχυρίζονται οι κακεντρεχέστεροι !..., υπάρχει διάθεση εκδικητικής περιφρόνησης στο ελληνικό επιστημονικό δυναμικό, λόγω της στάσης μικρής μερίδας ακαδημαϊκών στην μετεκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Β’
Πολλοί θεωρούν, μήπως η προσφυγή στους ξένους σοφούς, είναι άλλο ένα επικοινωνιακό εύρημα «κάνει τα πάντα μέχρι και ξένους έφερε». Αυτό είναι άλλο ένα βήμα απαξίωσης των πάντων (πολιτικών, επιστημόνων, στελεχών και θεσμών) και πάντως είναι πράξη μηδενικής συμβολής στην εθνική αυτοπεποίθηση, μηδενικής εκτίμησης στην ελληνική σκέψη. (Που προσέξτε ! τα τεράστια αποθέματα του ξενομανούς νεοελληνικού πλουτισμού και το εσχάτως γοητευτικό correct style, μπορεί για μια εκτεταμένη κοινωνική μερίδα, που αφορά και το νεόπλουτο ΠΑΣΟΚ, να κάνει την πρόσκληση των ξένων ελκυστική). Συνιστά παράλληλα, άλλο ένα εντυπωσιακό βήμα στη σταθερή επιλογή απαξίωσης του κομματικού θεσμού. Αλλά είναι ακόμα και η αποκορύφωση της ύβρεως απέναντι στον ελληνισμό. Δικό τους καθήκον είναι να ανακαλύψουν και να αναδείξουν την άλλη Ελλάδα, που σκέπτεται, αγωνίζεται γι αυτήν και τη διασώζει. Το ολίσθημά τους δε συγχωρείται και προστίθεται στα πολλά άλλα.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Χρησιμοποίηση ξένων είναι άλλη μια υπεκφυγή από το άμεσο καθήκον. Αμετακίνητο δόγμα : Κυλιόμενα επικοινωνιακά ευρήματα αποπροσανατολισμού, ισχυρή δόση εντυπωσιασμού. Τίποτα να μην πλήξει τη δημοτικότητα.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ : Θάρρος και ρήξη, ανατρεπτικά μέτρα πολιτικής και ανοιχτή πολιτική πράξη που εμπιστεύεται και δεν παραπλανεί. Το δίλημμα δεν είναι ανάμεσα στο να διαχειριστούμε την κατάσταση και στο χτίσιμο ενός νέου πολιτικού καθεστώτος. Δεν υπάρχει δίλημμα, υπάρχει ιστορική απαίτηση να δράσουμε και να σώσουμε τη χώρα.
Γρύπας
Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2010
ΥΓ. Συμφωνώ με το άρθρο του κου Μανίκα στη Μεταρρύθμιση (9.2.2010) σχετικά με την έμμεση, πλην σαφή, και όχι αθώα αντιευρωπαϊκή παρ’ ολίγον υστερία. Δεν έχετε καταλάβει, μετά τους ανίκανους που κατέστρεψαν την εθνική οικονομία η Ευρώπη (τα μέλη της ΟΝΕ που μας σώζει) περίμεναν από εμάς, την κυβέρνηση ΓΑΠ, θαρραλέα μέτρα αντιμετώπισης που και την οικονομία θα έσωζαν και την ΟΝΕ δεν θα έθεταν σε κίνδυνο. Είναι φυσικό να εκνευρίζονται όταν επί τρεις μήνες δεν κάνουμε τίποτε.
ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΑ ΤΡΑΙΝΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ
“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.
"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."
3 σχόλια:
Ελληνες Σοφοί π.χ. Γ. Παπακωνσταντίνου Υπουργός, Οικονομολόγος : Ζητάει από τους Δημόσιους Υπάλληλους ανα μήνα ενώ έχουν μισθό 1300 € να μαζεύουν 1000 € αποδείξεις στις οποίες δεν θα περιέχονται βασικά έξοδα όπως ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κ.λ.π. Αυτό και άν είναι ανέκδοτο.
Στα σχόλιά σας για την μόνιμη αυτή πρακτική του ΓΑΠ σε αλλοδαπούς εμπειρογνώμονες/σοφούς θα προσέθετα τα εξής:
α)η προσβολή του ΓΑΠ και των μανδαρίνων του προς την ελληνική ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα (εντός και εκτός Ελλάδας) είναι θλιβερή και συνάδει προς την αντίληψή του ότι ηγείται "ημών" των διεφθαρμένων ιθαγενών...όπως και είπε εμμέσως πλην σαφώς στο 1ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εμφανίστηκε ως πρωθυπουργός μας. Τότε έλεγε ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό, ενώ τώρα αποφάσισε επιτέλους να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και με οικονομικά μέσα...κλπ..
β) θα σας καλούσα και σε μια δεύτερη παρατήρηση. Η σύνθεση των επιτροπών του ΓΑΠ είναι κατά αποκλειστικότητα αγγλοσαξονική ή αγγλοσαξονικής επιρροής (Σουηδία, Αυστραλία) με έναν κοινό παρονομαστή την απουσία επιστημόνων ή εμπειρικών με ευρωπαϊστικό- έστω και αγγλοσαξονικού τύπου πολιτικό προσανατολισμό. Αν εξαιρέσετε τον Featherstone σας παραπέμπω στην αρθογραφία του στη Καθημερινή και την πρόσφατη προσπάθειά του να μας πλασάρει τον Μπλερ ως την καταλληλότερη προσωπικότητα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν θυμάμαι να έχω ακούσει επιστήμονα ή πολιτικό στον κύκλο του ΓΑΠ από την ηπειρωτική Ευρώπη, Γάλλο, Γερμανό κάποιον τέλος πάντων από αυτούς που καθυστερημένα ζήτησε «ψυχολογική και πολιτική στήριξη» (σημερινός Monde) και ζεστό χρήμα κάτω από το τραπέζι (έστω και με αντάλλαγμα φρεγάτες). Οι αγγλοσάξονες φίλοι του το στέλνουν ακόμη και σήμερα στο ΔΝΤ…αυτός όμως επιμένει…το χαβά του όπως λέμε εμείς οι ανατολίτες
γ) τέλος γιατί δεν δημοσιεύει τα βιογραφικά τους, το τυπικό καθεστώς της απασχόλησης τους, τα παραδοτέα και πότε θα δημοσιοποιηθούν ώστε να δούμε και εμείς τα πορίσματα. Γιατί δεν κάνει μια δημόσια διεθνή προκήρυξη ώστε να προσέλθουν με όρους διαφανείς και ελέγξιμους οι άριστοι και όχι οι αρεστοί. Θα μπορούσα να αραδιάσω τουλάχιστον 10 ονόματα ειδικευμένων επιστημόνων του government. Ντροπή και κρίμα για τον κάλπικο κοσμοπολιτισμό που κρύβει ένα έντονο αντιευρωπαϊσμό
Εγώ ως ιθαγενής αγράμματος απαντώ με το τραγούδι του Διονυσίου «μας υποχρέωσαν μα δεν μας είπαν μοναχά πόσο μας χρέωσαν»
Το τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται ελληνικό επιστημονικό δυναμικό εκτός Ελλάδας, ο ΓΑΠ το αποδέχεται μόνο εφόσον αναγνωρίσουν πρώτα τον εγχώριο βασιλιά... Δεν καταλαβαίνει πως δεν τον έχουν ανάγκη; Δεν συνειδητοποιεί πως η πατρίδα, ο ελληνισμός τους χρειάζεται;
Δημοσίευση σχολίου