“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

27 Σεπτεμβρίου 2010

Οι επενδύσεις

Γράφει ο revival.

Οι επενδύσεις είναι, ασφαλώς, ευπρόσδεκτες. Από το Κατάρ ? Από το Κατάρ. Κι από το Μπουτάν ή το Capo Verde, καλώς να ορίσουν.
Αρκεί να πρόκειται για επενδύσεις κι όχι κουβέντα να γίνεται.
Βέβαια η λογική φορά των πραγμάτων είναι η αντίθετη από την πρακτική της κυβέρνησης. Πρώτα δηλαδή χαράζεις την αναπτυξιακή στρατηγική, σε ποιους τομείς χρειάζεται η χώρα επενδύσεις, ποιές είναι οι προτεινόμενες περιοχές για την εγκατάστασή τους και μετά αναζητάς τους επενδυτές.
Σε ότι αφορά μάλιστα στο Ελληνικό, η ιστορία εξελίσσεται περίεργα.
Η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να αποφασίσει τι έκταση θα δώσει προς εκμετάλλευση και στη συνέχεια να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή της. Μπορεί στον διαγωνισμό αυτό να ήταν το Κατάρ που θα προσέφερε τα περισσότερα με τις καλύτερες επενδυτικές προτάσεις. Μπορεί όμως και όχι.
Ουδείς θα απέκλειε την περίπτωση να υπάρξουν ελληνικά ή μικτά επενδυτικά σχήματα με καλύτερες προτάσεις για την αξιοποίηση της περιοχής.
Η συμφωνία με το Κατάρ προβλέπει την πρόθεση επενδύσεων χωρίς να έχει παρουσιαστεί δημόσια συγκεκριμένο σχέδιο. Μόνο δημοσιογραφικές πληροφορίες υπάρχουν για τις προθέσεις των επενδυτών, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε και τις ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης.
Ασφαλώς πρέπει να υπάρξει επενδυτική εκμετάλλευση του Ελληνικού. Οι προτάσεις που θέτουν ως στόχο να γίνει μόνο χώρος πρασίνου είναι αφελείς και μη βιώσιμες οικονομικά. Άλλωστε ένα μέρος του χώρου έχει ήδη παραχωρηθεί για διάφορες χρήσεις.
Η διαδικασία όμως για την παραχώρηση πρέπει να ακολουθήσει τη κοινή λογική, το αυτονόητο που λέει κι ο πρωθυπουργός: πρώτα η εκδήλωση της κυβερνητικής πρόθεσης, μετά ο διεθνής διαγωνισμός και τέλος η συμφωνία με τους όποιους επενδυτές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως είναι η πρώτη φορά;
Ξεχασαμε την "προτση" εξαγοράς της Αγροτικής από την Πειραιώς;
Από τη προεκλογική εξαγγελία της δημιουργίας μιάς κρατικής τράπεζας καποιου μεγέθους με τη συνένωση ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κι Τράπεζας Αττικής, ήρθε το πυροτέχνημα Σάλα, και κανείς δεν είπε το αυτονόητο, ότι η φυσιολογική διαδικασία είναι να προκηρύξει η Κυβέρνηση διεθνή διαγωνισμό. Το οικονομικό επιτελείο κολακεύτηκε από την πρόταση, και σήμερα αλλάζει πορεία 180 μοιρών με την πρόταση Πανταλάκη για τη δημιουργία ενός ισχυρού κρατικού τραπεζικού πόλου.
"Τα παιδεία παίζει"